Op deze pagina vind je alle informatie, downloads en updates over het softwarepakket "GBtrain".

Wil je meer informatie of een licentie aanschaffen stuur mij dan een e-mail 'GBtrain @ spoor2club . nl'. Het e-mail adres is aan elkaar geschreven!

Recente updates:
-16 november, update GBtrain.
-21 september, update GBtrain.
-20 juli, update GBtrain en setup.
-6 juni, nieuwsbrief #4 toegevoegd.
-29 mei, update.
-31 maart, nieuwe versie GBtrain.
-31 maart, nieuwe service pagina.
-31 maart, nieuwe wijzigingen pagina.

Deze software heeft tot doel meerdere gebruikers op eenvoudige en goedkope wijze gebruik te laten maken van een treinbesturing per PC. InitiŰle opzet is een systeem waarop meerdere gebruikers zich kunnen aanmelden m.b.v. rijregelaar (GBtrainControl) en dan treinen te laten rijden. Dit pakket is uitgebreid met een schakelbord om wissels/seinen, wisselstraten en sporen te schakelen (GBtrainSwitch), een informatiepunt (GBtrainInfopoint), een klok (GBtrainClock) en een automatiseringsmodule (GBtrainOmatic). Bovendien is bediening met tablets/smartphones mogelijk met het gebruik van JPtrainControl aan GBtrain, voor Apple gebruikers is er GBtrainController dit betreft een webbased controller.

Aanmelden doe je bij de Host in het lokale netwerk of direct op de PC waarop het Host programma staat. De Host verwerkt alle opdrachten van de cliŰnten naar de centrale (Uhlenbrock Intellibox« / Massoth Dimax« / Raptor Digital«), tevens worden bij een opdracht de overige cliŰnten bijgewerkt indien hun status aangepast dient te worden.

Het meest interessant aan dit pakket is het feit dat de cliŰnten op iedere willekeurige (Windows«) PC geplaatst kunnen worden en meerdere malen gestart kunnen worden. Het doorgeven van een trein aan de volgende gebruiker word op deze manier wel erg makkelijk. Het systeem kan op dit moment 512 cliŰnten bijhouden en hiervan de opdrachten verwerken.

Het Host programma kan alleen gebruikt worden indien je OF tester OF gebruiker bent. Om het Host programma te gebruiken vraag ik een (kleine) eenmalige vergoeding, de vergoeding staat omschreven in de handleiding. Stuur een email indien je interesse hebt voor het Host programma.

Om te controleren of het programma op je systeem functioneert kan je het programma installeren, inrichten en gebruiken met de beperking dat zolang je geen licentie hebt je maximaal 1 lokomotief, 1 wissel en 1 terugmeldcontact kan aanmelden.

Lopende verbeteringen zijn natuurlijk bug-fixes en verdere logische ontwikkelingen. Indien je een aanbeveling hebt ben ik daar natuurlijk in ge´nteresseerd.

De applicaties zijn inmiddels ook te laden met een configuratie wizard zodat alles met 1 druk op de knop gestart kan worden.

Toekomstige versies/updates/bugfixes zijn nooit aangekondigd. Echter zal ik wel periodiek deze pagina bijwerken met de bijgewerkte bestanden.


Wijzigingen in deze update:


16-11-2019	Host		Als alternatief van bekabelde terugmelding is er een nieuwe draadloze terugmelding optie in de Host, tabblad Netwerk, toegevoegd. 
				Het gaat hier om zogenaamde RFID tags. Na het detecteren van een tag wordt zijn ID gemeld. Dit moet gekoppeld worden aan een 
				terugmeld adres. Na invoer van het adres + enter is deze gekoppeld. De koppelingen staan opgeslagen in het bestand GBtrainHostNFC.ini .
				Bij het passeren van de tag wordt vervolgens deze vertaald in het terugmeld adres en aan de aangemeldde clienten doorgegeven die van 
				dat adres gebruik maken. Deze optie is nog in ontwikkeling en kan t.z.t. verder uitgebreid worden, meer info over de RFID terugmelding 
				volgt begin 2020.
16-11-2019	Omatic		Continueer rijweg, ging niet goed, aangepast.
16-11-2019	Editor		Bij Omatic, Continueer rijweg, niet een lege regel kunnen selecteren, aangepast.

21- 9-2019	Editor		Bij het wijzigen van het gebruikersniveau de combo Bestemming opnieuw instellen.
21- 9-2019	Editor		Bij INIT noch bij EXIT een Macro kunnen selecteren, dit omdat het hierin mogelijk is de LOC aan te sturen.
21- 9-2019	Editor		Bij gebruikersniveau Beginner geen Macro aan kunnen maken.
21- 9-2019	Omatic		Rijwegen filter in Omatic werkte bij Typen niet goed, aangepast.

20- 7-2019	GBtrain		Afsluit routine, hier ging/gaat kennelijk in sommige gevallen iets niet goed. Routine uitgebreid om de oorzaak te vinden.
20- 7-2019	Clock		Klok begint direct te lopen en krijgt binnen 1 tot 57 s een volgende synchronisatie zodat deze dan in de pas loopt met andere klokken.
20- 7-2019	Omatic		Kenmerk locomotief 'IsOnroute' werd eerst in het type 'Aankomst' (ARR) vrijgegeven dit is aangepast en is, beter, bij Eind gekomen.
20- 7-2019	Control		De gele kleur, ten teken dat de loc in automatisch bedrijf staat is als achtergrond kleur aangepast i.p.v. bij de actuele snelheid.
                Zo zie je nu ook bij stilstand dat de loc in automatisch bedrijf staat.
20- 7-2019	Omatic		Onder de knop details is nu meer zichtbaar. Er zijn nog wel wat vraagstukken op te lossen dit zal t.z.t. vorm krijgen.
20- 7-2019	Omatic		De opties bij Eind: Eerste, Volgende, Random, Vorige en Laatste hebben nu betrekking op de opties. Zijn er geen opties wordt de 
				oorspronkelijk routine gebruikt.
20- 7-2019	Host		Bij het "Voertuig Data Bestand", tabblad 'Instellingen', kan je nu ook een ini bestand kiezen, dit betreft het bestand wat je kan 
				aanmaken in de Editor in tabblad Control, Instellingen. GBtrainInfopoint kan hierdoor met data uit het ini bestand worden ge´nformeerd.
20- 7-2019	Editor		Voor bovenstaande optie zijn er tabblad Control, Instellingen wat rubrieken toegevoegd, nl. 'Eigenaar' en 'Nummer'. Tevens toegevoegd 
				is Code bij de functies. Je kan ieder type functie een code geven. Bv een fluit zit bij een loc op functie 2, kan deze bij een andere 
				loc de functie 5 hebben.
20- 7-2019	Editor		In de Editor, tabblad Omatic rijwegen, is het mogelijk geworden om bij typen 'Locomotief' (LOC) en 'Voertuig' (VEH) bij het selecteren 
				van een functie ook de Code te selecteren. Als je in de Host hetzelfde voertuig data bestand hebt gekozen kan de Host herleiden wat het 
				functie nummer moet zijn.
20- 7-2019	Clock/Editor	Bij GBtrainClock (en ook bij de Editor) word er gebruik gemaakt van een koppeling met Windows Media Player. Helaas heeft Microsoft 
				wederom wat gewijzigd zodat sommige mp3 bestanden niet meer willen afspelen (voornamelijk oude bestanden) en vervolgens speelde de 
				player niets meer af. Routines verder aangescherpt. Controleer met de Editor je mp3 geluidsbestanden.
20- 7-2019	Omatic/Editor	Bij het aanzetten van een 'Led' kan je nu ook een alternatieve tekst plaatsen. Dan wordt dit getoond i.p.v. het loc adres. Wil je de 
				alternatieve tekst tonen na het maken van dat contact moet je eerst de led uit zetten.

29- 5-2019	Controller	Nieuw, GBtrainController.html, een webpagina. Hiermee kunnen nu ook Apple gebruikers (iPhone / iPad) met GBtrain een trein laten rijden.
29- 5-2019	Host		Uitbreiding met websockets, hiermee is het mogelijk om via een Browser je trein te laten rijden.
29- 5-2019	Host		Uitbreiding van de licentie controle, dit ivm 32 en 64 bit systemen.
23- 4-2019	Host		en Control en Omatic, voorspan toevoegen en opheffen functioneerde niet goed, aangepast. Protocol GBtrain in handleiding aangepast.
22- 4-2019	Algemeen	Bij het lezen van het ini bestand wordt het type tekstbestand bepaald, fout verholpen bij het afsluiten van deze routine.
				Toelichting, het is het weer mogelijk indien de GBtrain applicaties los gestart worden in de Editor wijzigingen op te slaan.
22- 4-2019	Editor		Indien het opslaan van het bestand mislukt is moet de knop rood blijven.
20- 4-2019	GBtrain		Update proces, update uit Update map gebruiken.
20- 4-2019	Editor		Als test een ander icoon gebruikt voor de Editor
20- 4-2019	Host		Trein lengte werd niet doorgegeven aan nieuwe cliŰnten.
30- 3-2019	GBtrain		Beta versie GBtrain (C#) vervangt de huidige versie (VB).
Oudere wijzigingen


Setup:

Ben je een nieuwe gebruiker of wil je het pakket opnieuw installeren kan je de volgende setup downloaden en installeren. Wil je de huidige GBtrain versie opnieuw installeren om zo de nieuwste versies van de applicaties te krijgen maak dan wel eerst een kopie van je .ini en .lic bestanden in de GBtrain map naar een andere map. Plaats deze bestanden dan na de installatie weer terug in de GBtrain map om zo je originele instellingen te herstellen.

Bij de overstap van de oude GBtrain (tot versie 9 mei 2018) naar de nieuwe kan het zijn dat sommige ini bestanden niet meer 100% bruikbaar zijn. Bij het afsluiten worden deze opgeslagen in de nieuwe opmaak, corrigeer daarna de instellingen. Bij de Host dien je in tabblad 'Interfaces' het te gebruiken protocol toe te voegen.

Wil je dat GBtrain automatisch zoekt naar updates, selecteer dan de gelijknamige optie in GBtrain door op het GB logo linksboven te klikken.

Setup: Gewijzigd op:
GBtrain 20190720 - 11:20


Zip update:

Zip bestand met alle updates om eenvoudig alle applicaties zonder herinstallatie bij te werken. Plaats alle bestanden in zip in de GBtrain map.

Deze applicaties zijn ontwikkeld in een .Net omgeving en bieden voor de toekomstige Windows versie(s) een gewaarborgde functionaliteit. Bij de installatie van het setup programma word deze automatisch ge´nstalleerd indien deze niet op je PC aanwezig is. Indien de software niet werkt kan je bij Microsoft een installatie pakket downloaden en installeren.
De volgende link bevat de verwijzing naar de download: Microsoft .Net Versie 4.0

Het grote voordeel is dat de programma's niet ge´nstalleerd hoeven te worden, plaatsen en klaar!

 • Voor telefoons en tablets met Android als besturingssysteem heeft J. van Putten software ontwikkeld en kan hier gedownload worden.

  Wil je dat GBtrain automatisch zoekt naar updates, selecteer dan de gelijknamige optie in GBtrain door op het GB logo linksboven te klikken.

  Update: Gewijzigd op:
  GBtrain.zip 20191116 - 20:30


  Handleiding:

  Hoe GBtrain te gebruiken staat beschreven in de onderstaande handleiding. In deze handleiding word per onderdeel beschreven hoe het pakket functioneert. Vanuit de applicatie kan je de handleiding oproepen waarbij de handleiding geopend word op de pagina voor dat betreffende onderdeel uit het pakket.

  Handleiding: Gewijzigd op:
  GBtrain.pdf 20190423 - 19:30


  GBtrainController:

  Webbased rijregelaar om treinen te laten rijden. Deze optie is speciaal gemaakt zodat o.a. Apple gebruikers met hun iPhone of iPad met GBtrain een trein kunnen laten rijden. Het betreft een eenvoudige rijregelaar waarin een locomotief aangemeld kan worden, daarna kunnen de gebruikelijke knoppen bedient worden om de locomotief aan te sturen. Tevens is het mogelijk om wissels e.d. te schakelen, op het tabblad worden na ingave van een adres 32 wissels aangemeld.

  Webpagina Gewijzigd op:
  GBtrainController.html Beta versie


  Nieuwsbrieven:

  Nieuwsbrief: Gewijzigd op:
  Nummer 4 20190605 - 20:20
  Nummer 3 20180411 - 20:41
  Nummer 2 20160522 - 15:07
  Nummer 1 20150214 - 16:14


  Host addities:

  Plaats de volgende bestanden in dezelfde map als de Host wanneer je voor het eerst met het pakket gaat werken.

  Bestand: Gewijzigd op:
  GBtrainHostLanDE.lan 20190720 - 11:10
  GBtrainHostLanGB.lan 20190720 - 11:10
  GBtrainHostLanNL.lan 20190720 - 11:10


  Client addities:

  Voor het pakket zijn er diverse add-ons te downloaden. Deze geven meer afwisseling, hieronder een opsomming van downloads:

  Bestand: Gewijzigd op: Toelichting:
  Interop.WMPLib.zip 20190720 - 11:45 Een DLL bestand dat dient voor de Clock en Editor. Indien je GBtrain niet ge´nstalleerd heb plaats je dit bestand in dezelfde map waarin GBtrainClock / GBtrainEditor staat.
  GBtrainInfopoint.wav 20111203 - 23:00 Plaats dit bestand in dezelfde map waarin GBtrainInfopoint staat, bij een binnengekomen chat bericht zal dit geluid afgespeeld worden. Wil je een ander bestand laten afspelen kan dit ook plaats dan een wav bestand in deze map en hernoem het in "GBtrainInfopoint.wav".
  Sounds.zip 20120319 - 08:30 Plaats de geluidsbestanden in een map genaamd "Sounds" in de map waarin GBtrainClock.exe staat ge´nstalleerd. Tijdens automatisch bedrijf kan de klokmodule vervolgens deze en uw eigen bestanden aanroepen voor de stationsomroep installatie.
  GBtrainControlSkin.zip 20190319 - 08:30 Een set bestanden die geplaatst in dezelfde map of in een submap 'Skin' waarin GBtrainControl staat deze een eigen uiterlijk geven.
  GBtrainControlSkinDimax.zip 20190319 - 08:30 Een set bestanden welke geplaatst in dezelfde map waarin GBtrainControl staat deze een 'Dimax' uiterlijk geven.
  GBtrainControlSkinRaptor.zip 20190319 - 08:30 Een set bestanden welke geplaatst in dezelfde map waarin GBtrainControl staat deze een 'Raptor' uiterlijk geven.


  Voorbeelden configuraties:

  Plaats deze bestanden niet in speciale door Windows« aangemaakte mappen zoals bv. "Program Files". Dit i.v.m. het maken van wijzigingen in het ini bestand welke dan niet worden opgeslagen. Plaats de bestanden per configuratie in een map en maak bijvoorbeeld een snelkoppeling naar de map waarin GBtrainSwitch.exe geplaatst is.

  PENDEL_AB: Gewijzigd op:
  GB-OntwV1.ini 20140209 - 12:30
  GB-OntwV1.gif 20120109 - 23:00

  VELDBAAN: Gewijzigd op:
  GB-OntwV1.ini 20140209 - 12:32
  GB-OntwV1.gif 20090316 - 14:23

  Friedrichshafen 2018: Gewijzigd op:
  GB-OntwV100.ini 20181104 - 13:00
  GB-OntwV100.png 20181019 - 20:25
  Accessoires.png 20171207 - 11:39

  Bremen 2018: Gewijzigd op:
  GB-OntwV100.ini 20181125 - 14:18
  GB-OntwV100-voor.png 20181121 - 07:24
  GB-OntwV100-achter.png 20181121 - 07:24
  Accessoires.png 20171207 - 11:39

  Bad Salzuflen 2019: Gewijzigd op:
  GB-OntwV100.ini 20190118 - 13:49
  Biesot.png 20190114 - 06:47
  Jonker.png 20190106 - 10:12
  Putten.png 20190103 - 16:47
  Accessoires.png 20171207 - 11:39

  WISSELS: Gewijzigd op:
  Wissels_001-016.ini 20131125 - 13:50
  Wissels_16.gif 20120109 - 23:00
  Wissels_081-100.ini 20130901 - 22:38
  Wissels_20.gif 20120109 - 23:00