Op deze pagina vind je alle informatie, downloads en updates over het softwarepakket "GBtrain".

Wil je meer informatie of een licentie aanschaffen stuur mij dan een e-mail 'GBtrain @ spoor2club . nl'. Het e-mail adres is aan elkaar geschreven!

Recente updates:
-1 augustus, update GBtrain.
-6 juni, update GBtrain en setup.
-5 april, update GBtrain.
-29 februari 2020, update GBtrain en setup.

Deze software heeft tot doel meerdere gebruikers op eenvoudige en goedkope wijze gebruik te laten maken van een treinbesturing per PC. InitiŰle opzet is een systeem waarop meerdere gebruikers zich kunnen aanmelden m.b.v. rijregelaar (GBtrainControl) en dan treinen te laten rijden. Dit pakket is uitgebreid met een schakelbord om wissels/seinen, wisselstraten en sporen te schakelen (GBtrainSwitch), een informatiepunt (GBtrainInfopoint), een klok (GBtrainClock) en een automatiseringsmodule (GBtrainOmatic). Bovendien is bediening met tablets/smartphones mogelijk met het gebruik van JPtrainControl aan GBtrain, voor Apple gebruikers is er GBtrainController dit betreft een webbased controller.

Aanmelden doe je bij de Host in het lokale netwerk of direct op de PC waarop het Host programma staat. De Host verwerkt alle opdrachten van de cliŰnten naar de centrale (Uhlenbrock Intellibox« / Massoth Dimax« / Raptor Digital«), tevens worden bij een opdracht de overige cliŰnten bijgewerkt indien hun status aangepast dient te worden.

Het meest interessant aan dit pakket is het feit dat de cliŰnten op iedere willekeurige (Windows«) PC geplaatst kunnen worden en meerdere malen gestart kunnen worden. Het doorgeven van een trein aan de volgende gebruiker word op deze manier wel erg makkelijk. Het systeem kan op dit moment 512 cliŰnten bijhouden en hiervan de opdrachten verwerken.

Het Host programma kan alleen gebruikt worden indien je OF tester OF gebruiker bent. Om het Host programma te gebruiken vraag ik een (kleine) eenmalige vergoeding, de vergoeding staat omschreven in de handleiding. Stuur een email indien je interesse hebt voor het Host programma.

Om te controleren of het programma op je systeem functioneert kan je het programma installeren, inrichten en gebruiken met de beperking dat zolang je geen licentie hebt je maximaal 1 lokomotief, 1 wissel en 1 terugmeldcontact kan aanmelden.

Lopende verbeteringen zijn natuurlijk bug-fixes en verdere logische ontwikkelingen. Indien je een aanbeveling hebt ben ik daar natuurlijk in ge´nteresseerd.

De applicaties zijn inmiddels ook te laden met een configuratie wizard zodat alles met 1 druk op de knop gestart kan worden.

Toekomstige versies/updates/bugfixes zijn nooit aangekondigd. Echter zal ik wel periodiek deze pagina bijwerken met de bijgewerkte bestanden.


Wijzigingen in deze update:

01-08-2020	Omatic		Bij Aankomst kan je een positie geblokkeerd houden. Deze werd niet getoond, aangepast. Dit wordt getoond in de connecties 
				als *POS*.
01-08-2020	Editor		Omatic rijwegen, speciale rijweg 'TIMED'. Opname van subtype 'Omatic'. Hiermee is het mogelijk om Omatic automatisch 'Aan' 
				of 'Uit' te zetten. Het is mogelijk om meerdere regels toe te voegen en een plannning in te stellen wanneer Omatic actief 
				moet zijn.
01-08-2020	Omatic		Bij het starten van Omatic wordt er gekeken of er in het gekozen rijwegen bestand een speciale rijweg genaamd 'TIMED' 
				voorkomt. Indien zo wordt er gekeken of er een of meerdere regels zijn die Omatic aansturen. Indien zo krijgt de Starten / 
				Stoppen / Hervatten knop een gele kleur. Zolang er een planning geldig is blijft deze geel. Wanneer de planning doorlopen is 
				wordt deze weer grijs. Wanneer de knop geel gemarkeerd is kan de knop gewoon bedient worden om zo de treinen op ieder 
				gewenst moment te starten of te stoppen.
01-08-2020	Editor		Omatic Rijwegen, bij het kopieren van een rijweg ook de complexe voorwaarden kopieren.
01-08-2020	Editor		Control, keuzeoptie 'Code' een rubriek omhoog verplaatst. Bij het kiezen van een code wordt er bij een ander voertuig gezocht 
				of deze code gebruikt is en indien zo worden de ingevoerde gegevens bij 'Omschrijving', 'Afbeelding Aan' en 'Afbeelding Uit' 
				over genomen.
01-08-2020	Editor		Indien een eerder ingestelde 'Switch spoorplan' / 'Omatic rijwegen' / 'Control' / 'Voertuig data bestand' niet meer bestaat 
				word er een leeg invoer veld getoond.
01-08-2020	Handleiding	Herzien, Aanpassingen bij: Import functie, Voertuig functie namen, Complexe voorwaarden
01-08-2020	Host		Bugfix bij terugkoppeling ACC en inverse schakelen
01-08-2020	Editor		Control, functie code leeg maken gaat niet. Aangepast.
01-08-2020	Editor		Control, bij het aanmaken van een nummer ook '-' kunnen invullen.
01-08-2020	Editor		Opslaan wijziging dan Control niet het voertuigen.ini laten opslaan!!!
01-08-2020	Editor		Omatic rijwegen, import functie toegevoegd. Het is mogelijk om een of meerdere rijwegen te importeren uit een ander bestand.

06-06-2020	Host		Loconet interface, terugkoppeling van de status van een nieuw aangemeldde Accessoire is toegevoegd.
06-06-2020	Host		Verwijderen van alle gebruikers zorgt voor een uitval, er kan geen enkele client zich opnieuw meer aanmelden. Aangepast.
06-06-2020	Host		Wanneer een client zijn 'Naam' wijzigt dan word dit in het tabblad Netwerk getoond.
06-06-2020	Omatic		Bij de optie 'Starten' of 'Stoppen' van de automatisch rijdende treinen is de optie 'Hervatten' opgenomen dit kan alleen
				wanneer de status 'Stoppen' is.
06-06-2020	Editor		Alle tabbladen, bij kiezen van ander bestand terwijl de opslaan knop op rood staat en er 'Nee' gekozen wordt bij opslaan
				vraag, de knop op neutraal zetten.
06-06-2020	Editor		Omatic routes, bij speciale rijwegen 'INIT', 'EXIT', 'TIMED' worden de voorwaarden inactief (net als bij een macro).
06-06-2020	Editor		Indien er geen vertaling aanwezig is en er nog geen bestand is gekozen bij 'Omatic routes' kwam er geen tekst
				bij de subtypen 'Aankomst' en 'Einde'. Aangepast.
06-06-2020	GBtrain		Automatische update optie is standaard 'Aan' bij nieuwe (schone) installaties.
06-06-2020	Editor		Complexe voorwaarden toegevoegd bij de in te stellen voorwaarden. Dit is mogelijk onder gebruikersniveau 'Expert'.
06-06-2020	Omatic		Complexe voorwaarden functionaliteit ge´mplementeerd.
Oudere wijzigingen


Setup:

Ben je een nieuwe gebruiker of wil je het pakket opnieuw installeren kan je de volgende setup downloaden en installeren. Wil je de huidige GBtrain versie opnieuw installeren om zo de nieuwste versies van de applicaties te krijgen maak dan wel eerst een kopie van je .ini en .lic bestanden in de GBtrain map naar een andere map. Plaats deze bestanden dan na de installatie weer terug in de GBtrain map om zo je originele instellingen te herstellen.

Bij de overstap van de oude GBtrain (tot versie 9 mei 2018) naar de nieuwe kan het zijn dat sommige ini bestanden niet meer 100% bruikbaar zijn. Bij het afsluiten worden deze opgeslagen in de nieuwe opmaak, corrigeer daarna de instellingen. Bij de Host dien je in tabblad 'Interfaces' het te gebruiken protocol toe te voegen.

Wil je dat GBtrain automatisch zoekt naar updates, selecteer dan de gelijknamige optie in GBtrain door op het GB logo linksboven te klikken.

Setup: Gewijzigd op:
GBtrain 20200606 - 08:00


Zip update:

Zip bestand met alle updates om eenvoudig alle applicaties zonder herinstallatie bij te werken. Plaats alle bestanden in zip in de GBtrain map.

Deze applicaties zijn ontwikkeld in een .Net omgeving en bieden voor de toekomstige Windows versie(s) een gewaarborgde functionaliteit. Bij de installatie van het setup programma word deze automatisch ge´nstalleerd indien deze niet op je PC aanwezig is. Indien de software niet werkt kan je bij Microsoft een installatie pakket downloaden en installeren.
De volgende link bevat de verwijzing naar de download: Microsoft .Net Versie 4.0

Het grote voordeel is dat de programma's niet ge´nstalleerd hoeven te worden, plaatsen en klaar!

 • Voor telefoons en tablets met Android als besturingssysteem heeft J. van Putten software ontwikkeld en kan hier gedownload worden.

  Wil je dat GBtrain automatisch zoekt naar updates, selecteer dan de gelijknamige optie in GBtrain door op het GB logo linksboven te klikken.

  Update: Gewijzigd op:
  GBtrain.zip 20200801 - 08:00


  Handleiding:

  Hoe GBtrain te gebruiken staat beschreven in de onderstaande handleiding. In deze handleiding word per onderdeel beschreven hoe het pakket functioneert. Vanuit de applicatie kan je de handleiding oproepen waarbij de handleiding geopend word op de pagina voor dat betreffende onderdeel uit het pakket.

  Handleiding: Gewijzigd op:
  GBtrain.pdf 20200801 - 08:00


  GBtrainController:

  Webbased rijregelaar om treinen te laten rijden. Deze optie is speciaal gemaakt zodat o.a. Apple gebruikers met hun iPhone of iPad met GBtrain een trein kunnen laten rijden. Het betreft een eenvoudige rijregelaar waarin een locomotief aangemeld kan worden, daarna kunnen de gebruikelijke knoppen bedient worden om de locomotief aan te sturen. Tevens is het mogelijk om wissels e.d. te schakelen, op het tabblad worden na ingave van een adres 32 wissels aangemeld.

  Webpagina Gewijzigd op:
  GBtrainController.html Beta versie


  Nieuwsbrieven:

  Nieuwsbrief: Gewijzigd op:
  Nummer 5 20200607 - 09:00
  Nummer 4 20190605 - 20:20
  Nummer 3 20180411 - 20:41
  Nummer 2 20160522 - 15:07
  Nummer 1 20150214 - 16:14


  Host addities:

  Plaats de volgende bestanden in dezelfde map als de Host wanneer je voor het eerst met het pakket gaat werken.

  Bestand: Gewijzigd op:
  GBtrainHostLanDE.lan 20200801 - 08:00
  GBtrainHostLanGB.lan 20200801 - 08:00
  GBtrainHostLanNL.lan 20200801 - 08:00


  Client addities:

  Voor het pakket zijn er diverse add-ons te downloaden. Deze geven meer afwisseling, hieronder een opsomming van downloads:

  Bestand: Gewijzigd op: Toelichting:
  Interop.WMPLib.zip 20200801 - 08:00 Een DLL bestand dat dient voor de Clock en Editor. Indien je GBtrain niet ge´nstalleerd heb plaats je dit bestand in dezelfde map waarin GBtrainClock / GBtrainEditor staat.
  GBtrainInfopoint.wav 20111203 - 23:00 Plaats dit bestand in dezelfde map waarin GBtrainInfopoint staat, bij een binnengekomen chat bericht zal dit geluid afgespeeld worden. Wil je een ander bestand laten afspelen kan dit ook plaats dan een wav bestand in deze map en hernoem het in "GBtrainInfopoint.wav".
  Sounds.zip 20120319 - 08:30 Plaats de geluidsbestanden in een map genaamd "Sounds" in de map waarin GBtrainClock.exe staat ge´nstalleerd. Tijdens automatisch bedrijf kan de klokmodule vervolgens deze en uw eigen bestanden aanroepen voor de stationsomroep installatie.
  GBtrainControlSkin.zip 20190319 - 08:30 Een set bestanden die geplaatst in dezelfde map of in een submap 'Skin' waarin GBtrainControl staat deze een eigen uiterlijk geven.
  GBtrainControlSkinDimax.zip 20190319 - 08:30 Een set bestanden welke geplaatst in dezelfde map waarin GBtrainControl staat deze een 'Dimax' uiterlijk geven.
  GBtrainControlSkinRaptor.zip 20190319 - 08:30 Een set bestanden welke geplaatst in dezelfde map waarin GBtrainControl staat deze een 'Raptor' uiterlijk geven.


  Voorbeelden configuraties:

  Plaats deze bestanden niet in speciale door Windows« aangemaakte mappen zoals bv. "Program Files". Dit i.v.m. het maken van wijzigingen in het ini bestand welke dan niet worden opgeslagen. Plaats de bestanden per configuratie in een map en maak bijvoorbeeld een snelkoppeling naar de map waarin GBtrainSwitch.exe geplaatst is.

  PENDEL_AB: Gewijzigd op:
  GB-OntwV1.ini 20140209 - 12:30
  GB-OntwV1.gif 20120109 - 23:00

  VELDBAAN: Gewijzigd op:
  GB-OntwV1.ini 20140209 - 12:32
  GB-OntwV1.gif 20090316 - 14:23

  Friedrichshafen 2018: Gewijzigd op:
  GB-OntwV100.ini 20181104 - 13:00
  GB-OntwV100.png 20181019 - 20:25
  Accessoires.png 20171207 - 11:39

  Bremen 2018: Gewijzigd op:
  GB-OntwV100.ini 20181125 - 14:18
  GB-OntwV100-voor.png 20181121 - 07:24
  GB-OntwV100-achter.png 20181121 - 07:24
  Accessoires.png 20171207 - 11:39

  Bad Salzuflen 2019: Gewijzigd op:
  GB-OntwV100.ini 20190118 - 13:49
  Biesot.png 20190114 - 06:47
  Jonker.png 20190106 - 10:12
  Putten.png 20190103 - 16:47
  Accessoires.png 20171207 - 11:39

  WISSELS: Gewijzigd op:
  Wissels_001-016.ini 20131125 - 13:50
  Wissels_16.gif 20120109 - 23:00
  Wissels_081-100.ini 20130901 - 22:38
  Wissels_20.gif 20120109 - 23:00