Op deze pagina vind je alle informatie, downloads en updates over het softwarepakket "GBtrain".

Wil je meer informatie of een licentie aanschaffen stuur mij dan een e-mail 'GBtrain @ spoor2club . nl'. Het e-mail adres is aan elkaar geschreven!

Recente updates:
-6 juni, update GBtrain en setup.
-5 april, update GBtrain.
-29 februari, update GBtrain en setup.
-4 januari 2020, update GBtrain.

Deze software heeft tot doel meerdere gebruikers op eenvoudige en goedkope wijze gebruik te laten maken van een treinbesturing per PC. InitiŰle opzet is een systeem waarop meerdere gebruikers zich kunnen aanmelden m.b.v. rijregelaar (GBtrainControl) en dan treinen te laten rijden. Dit pakket is uitgebreid met een schakelbord om wissels/seinen, wisselstraten en sporen te schakelen (GBtrainSwitch), een informatiepunt (GBtrainInfopoint), een klok (GBtrainClock) en een automatiseringsmodule (GBtrainOmatic). Bovendien is bediening met tablets/smartphones mogelijk met het gebruik van JPtrainControl aan GBtrain, voor Apple gebruikers is er GBtrainController dit betreft een webbased controller.

Aanmelden doe je bij de Host in het lokale netwerk of direct op de PC waarop het Host programma staat. De Host verwerkt alle opdrachten van de cliŰnten naar de centrale (Uhlenbrock Intellibox« / Massoth Dimax« / Raptor Digital«), tevens worden bij een opdracht de overige cliŰnten bijgewerkt indien hun status aangepast dient te worden.

Het meest interessant aan dit pakket is het feit dat de cliŰnten op iedere willekeurige (Windows«) PC geplaatst kunnen worden en meerdere malen gestart kunnen worden. Het doorgeven van een trein aan de volgende gebruiker word op deze manier wel erg makkelijk. Het systeem kan op dit moment 512 cliŰnten bijhouden en hiervan de opdrachten verwerken.

Het Host programma kan alleen gebruikt worden indien je OF tester OF gebruiker bent. Om het Host programma te gebruiken vraag ik een (kleine) eenmalige vergoeding, de vergoeding staat omschreven in de handleiding. Stuur een email indien je interesse hebt voor het Host programma.

Om te controleren of het programma op je systeem functioneert kan je het programma installeren, inrichten en gebruiken met de beperking dat zolang je geen licentie hebt je maximaal 1 lokomotief, 1 wissel en 1 terugmeldcontact kan aanmelden.

Lopende verbeteringen zijn natuurlijk bug-fixes en verdere logische ontwikkelingen. Indien je een aanbeveling hebt ben ik daar natuurlijk in ge´nteresseerd.

De applicaties zijn inmiddels ook te laden met een configuratie wizard zodat alles met 1 druk op de knop gestart kan worden.

Toekomstige versies/updates/bugfixes zijn nooit aangekondigd. Echter zal ik wel periodiek deze pagina bijwerken met de bijgewerkte bestanden.


Wijzigingen in deze update:

06-06-2020	Host		Loconet interface, terugkoppeling van de status van een nieuw aangemeldde Accessoire is toegevoegd.
06-06-2020	Host		Verwijderen van alle gebruikers zorgt voor een uitval, er kan geen enkele client zich opnieuw meer aanmelden. Aangepast.
06-06-2020	Host		Wanneer een client zijn 'Naam' wijzigt dan word dit in het tabblad Netwerk getoond.
06-06-2020	Omatic		Bij de optie 'Starten' of 'Stoppen' van de automatisch rijdende treinen is de optie 'Hervatten' opgenomen dit kan alleen
				wanneer de status 'Stoppen' is.
06-06-2020	Editor		Alle tabbladen, bij kiezen van ander bestand terwijl de opslaan knop op rood staat en er 'Nee' gekozen wordt bij opslaan
				vraag, de knop op neutraal zetten.
06-06-2020	Editor		Omatic routes, bij speciale rijwegen 'INIT', 'EXIT', 'TIMED' worden de voorwaarden inactief (net als bij een macro).
06-06-2020	Editor		Indien er geen vertaling aanwezig is en er nog geen bestand is gekozen bij 'Omatic routes' kwam er geen tekst
				bij de subtypen 'Aankomst' en 'Einde'. Aangepast.
06-06-2020	GBtrain		Automatische update optie is standaard 'Aan' bij nieuwe (schone) installaties.
06-06-2020	Editor		Complexe voorwaarden toegevoegd bij de in te stellen voorwaarden. Dit is mogelijk onder gebruikersniveau 'Expert'.
06-06-2020	Omatic		Complexe voorwaarden functionaliteit ge´mplementeerd.

05-04-2020	Host		Bij het toevoegen van het Dimax protocol standaard de optie 'lokklauen' activeren.
05-04-2020	Omatic		Bugfix indexeer funtie rijwegen. Niet alle rijwegen konden verzameld worden.
05-04-2020	Editor		De editor vraagt nog steeds of je wilt opslaan wanneer je niets hebt veranderd. Aangepast
05-04-2020	Control		Inlezen van voertuig data, verouderde code herzien en aangepast.

29-02-2020	Omatic		Foutmelding bij het invullen van de tabel. Zo nu en dan kwam deze foutmelding op. Aangepast.
29-02-2020	GBtrain		Configureren, poort verspreiden, bug melding, aangepast.
29-02-2020	Editor		Tabblad Control, tabblad Design. Achtergrond Kleur bij een automatisch rijdende trein niet goed, aangepast.
29-02-2020	Editor		Omatic Routes, scripttypen keuze had bij een Macro onterecht de optie 'Op tijd' gekregen, aangepast.
29-02-2020	Editor		Omatic Routes, Voertuigen, Functie overzicht bestaat uit twee delen, een met Codes de ander met Getallen. Die met getallen 
				kreeg alsnog codes, opgelost.
29-02-2020	Omatic		en Editor, 'Naar script indien' opname van LOC en dan kunnen checken op richting vooruit of achteruit. Dit ten bate van 
				ontkoppelaars, pantograven e.d. die per richting een ander functie nummer hebben.
29-02-2020	GBtrain 	In de Editor een wijziging maken en niet opslaan en dan GBtrain afsluiten. Dan krijg je de vraag opnieuw, aangepast.
29-02-2020	Editor		Bij het hernoemen of verwijderen of kopieren van een rijweg werd de keuzelijst om een rijweg te (de)activeren niet bijgewerkt.
				Let hier wel op dat reeds ingestelde rijwegen in scripts niet bijgewerkt worden als er een rijweg wordt hernoemd.
29-02-2020	Omatic		Omatic Details, rijwegnaam bij macro niet wijzigen.
29-02-2020	Editor		Omatic Routes, indien er een Connectie / Type gekozen is dat toegevoegd KAN worden MAAR het gebeurd niet dan bleef dit staan bij 
				het kiezen van een andere rijweg, aangepast.
29-02-2020	Editor		Omatic Routes, indien er een eerste Accessoire / Feedback / Variabele aangemaakt is in 'Naar script indien' dan bleef de 
				keuzelijst bij het schakelen van een accessoire leeg, aangepast.
29-02-2020	Editor		Tabblad Control, Voertuigen. Kiezen van een afbeelding liet altijd het standaard pad zien, aangepast.
29-02-2020	Host		Bij een Globale trein de niet Globale Omatics niet informeren.
29-02-2020	Omatic		Het bleek mogelijk te zijn om met twee Omatics twee maal hetzelfde adres te zien te krijgen door een bestand adres te wijzigen in 
				een bestaand niet globaal adres. Aangepast, indien dit gebeurd word de aanpassing niet geaccepteerd.
29-02-2020	Omatic		Optie om globale treinen niet op te nemen. Dan worden van andere Omatics die treinen niet getoond.
29-02-2020	Editor		Bij invoer Typen (voorwaarden) 1 karakters toe staan. Voorheen waren dit minimaal 3 karakters.
29-02-2020	Omatic		Waarde van variabelen worden opgeslagen in het gegevens bestand.
29-02-2020	Omatic		Trein gegevens werden eerst opgeslagen in het GBtrainOmatic.ini bestand. Dit is gewijzigd en word nu in een gelijknamig bestand 
				opgeslagen als het gekozen rijweg bestand.
29-02-2020	Omatic		1 karakter bij 'Typen', 'Richting' en 'Positie' kunnen invoeren.
29-02-2020	Omatic		Bij 'Naar script indien' op basis van een 'Type' ook bij treinen die geen typen hebben ingesteld gekregen hierop kunnen checken.
Oudere wijzigingen


Setup:

Ben je een nieuwe gebruiker of wil je het pakket opnieuw installeren kan je de volgende setup downloaden en installeren. Wil je de huidige GBtrain versie opnieuw installeren om zo de nieuwste versies van de applicaties te krijgen maak dan wel eerst een kopie van je .ini en .lic bestanden in de GBtrain map naar een andere map. Plaats deze bestanden dan na de installatie weer terug in de GBtrain map om zo je originele instellingen te herstellen.

Bij de overstap van de oude GBtrain (tot versie 9 mei 2018) naar de nieuwe kan het zijn dat sommige ini bestanden niet meer 100% bruikbaar zijn. Bij het afsluiten worden deze opgeslagen in de nieuwe opmaak, corrigeer daarna de instellingen. Bij de Host dien je in tabblad 'Interfaces' het te gebruiken protocol toe te voegen.

Wil je dat GBtrain automatisch zoekt naar updates, selecteer dan de gelijknamige optie in GBtrain door op het GB logo linksboven te klikken.

Setup: Gewijzigd op:
GBtrain 20200606 - 08:00


Zip update:

Zip bestand met alle updates om eenvoudig alle applicaties zonder herinstallatie bij te werken. Plaats alle bestanden in zip in de GBtrain map.

Deze applicaties zijn ontwikkeld in een .Net omgeving en bieden voor de toekomstige Windows versie(s) een gewaarborgde functionaliteit. Bij de installatie van het setup programma word deze automatisch ge´nstalleerd indien deze niet op je PC aanwezig is. Indien de software niet werkt kan je bij Microsoft een installatie pakket downloaden en installeren.
De volgende link bevat de verwijzing naar de download: Microsoft .Net Versie 4.0

Het grote voordeel is dat de programma's niet ge´nstalleerd hoeven te worden, plaatsen en klaar!

 • Voor telefoons en tablets met Android als besturingssysteem heeft J. van Putten software ontwikkeld en kan hier gedownload worden.

  Wil je dat GBtrain automatisch zoekt naar updates, selecteer dan de gelijknamige optie in GBtrain door op het GB logo linksboven te klikken.

  Update: Gewijzigd op:
  GBtrain.zip 20200606 - 08:00


  Handleiding:

  Hoe GBtrain te gebruiken staat beschreven in de onderstaande handleiding. In deze handleiding word per onderdeel beschreven hoe het pakket functioneert. Vanuit de applicatie kan je de handleiding oproepen waarbij de handleiding geopend word op de pagina voor dat betreffende onderdeel uit het pakket.

  Handleiding: Gewijzigd op:
  GBtrain.pdf 20190423 - 19:30


  GBtrainController:

  Webbased rijregelaar om treinen te laten rijden. Deze optie is speciaal gemaakt zodat o.a. Apple gebruikers met hun iPhone of iPad met GBtrain een trein kunnen laten rijden. Het betreft een eenvoudige rijregelaar waarin een locomotief aangemeld kan worden, daarna kunnen de gebruikelijke knoppen bedient worden om de locomotief aan te sturen. Tevens is het mogelijk om wissels e.d. te schakelen, op het tabblad worden na ingave van een adres 32 wissels aangemeld.

  Webpagina Gewijzigd op:
  GBtrainController.html Beta versie


  Nieuwsbrieven:

  Nieuwsbrief: Gewijzigd op:
  Nummer 5 20200607 - 09:00
  Nummer 4 20190605 - 20:20
  Nummer 3 20180411 - 20:41
  Nummer 2 20160522 - 15:07
  Nummer 1 20150214 - 16:14


  Host addities:

  Plaats de volgende bestanden in dezelfde map als de Host wanneer je voor het eerst met het pakket gaat werken.

  Bestand: Gewijzigd op:
  GBtrainHostLanDE.lan 20200606 - 08:00
  GBtrainHostLanGB.lan 20200606 - 08:00
  GBtrainHostLanNL.lan 20200606 - 08:00


  Client addities:

  Voor het pakket zijn er diverse add-ons te downloaden. Deze geven meer afwisseling, hieronder een opsomming van downloads:

  Bestand: Gewijzigd op: Toelichting:
  Interop.WMPLib.zip 20200606 - 08:00 Een DLL bestand dat dient voor de Clock en Editor. Indien je GBtrain niet ge´nstalleerd heb plaats je dit bestand in dezelfde map waarin GBtrainClock / GBtrainEditor staat.
  GBtrainInfopoint.wav 20111203 - 23:00 Plaats dit bestand in dezelfde map waarin GBtrainInfopoint staat, bij een binnengekomen chat bericht zal dit geluid afgespeeld worden. Wil je een ander bestand laten afspelen kan dit ook plaats dan een wav bestand in deze map en hernoem het in "GBtrainInfopoint.wav".
  Sounds.zip 20120319 - 08:30 Plaats de geluidsbestanden in een map genaamd "Sounds" in de map waarin GBtrainClock.exe staat ge´nstalleerd. Tijdens automatisch bedrijf kan de klokmodule vervolgens deze en uw eigen bestanden aanroepen voor de stationsomroep installatie.
  GBtrainControlSkin.zip 20190319 - 08:30 Een set bestanden die geplaatst in dezelfde map of in een submap 'Skin' waarin GBtrainControl staat deze een eigen uiterlijk geven.
  GBtrainControlSkinDimax.zip 20190319 - 08:30 Een set bestanden welke geplaatst in dezelfde map waarin GBtrainControl staat deze een 'Dimax' uiterlijk geven.
  GBtrainControlSkinRaptor.zip 20190319 - 08:30 Een set bestanden welke geplaatst in dezelfde map waarin GBtrainControl staat deze een 'Raptor' uiterlijk geven.


  Voorbeelden configuraties:

  Plaats deze bestanden niet in speciale door Windows« aangemaakte mappen zoals bv. "Program Files". Dit i.v.m. het maken van wijzigingen in het ini bestand welke dan niet worden opgeslagen. Plaats de bestanden per configuratie in een map en maak bijvoorbeeld een snelkoppeling naar de map waarin GBtrainSwitch.exe geplaatst is.

  PENDEL_AB: Gewijzigd op:
  GB-OntwV1.ini 20140209 - 12:30
  GB-OntwV1.gif 20120109 - 23:00

  VELDBAAN: Gewijzigd op:
  GB-OntwV1.ini 20140209 - 12:32
  GB-OntwV1.gif 20090316 - 14:23

  Friedrichshafen 2018: Gewijzigd op:
  GB-OntwV100.ini 20181104 - 13:00
  GB-OntwV100.png 20181019 - 20:25
  Accessoires.png 20171207 - 11:39

  Bremen 2018: Gewijzigd op:
  GB-OntwV100.ini 20181125 - 14:18
  GB-OntwV100-voor.png 20181121 - 07:24
  GB-OntwV100-achter.png 20181121 - 07:24
  Accessoires.png 20171207 - 11:39

  Bad Salzuflen 2019: Gewijzigd op:
  GB-OntwV100.ini 20190118 - 13:49
  Biesot.png 20190114 - 06:47
  Jonker.png 20190106 - 10:12
  Putten.png 20190103 - 16:47
  Accessoires.png 20171207 - 11:39

  WISSELS: Gewijzigd op:
  Wissels_001-016.ini 20131125 - 13:50
  Wissels_16.gif 20120109 - 23:00
  Wissels_081-100.ini 20130901 - 22:38
  Wissels_20.gif 20120109 - 23:00